2021. január 16. szombatGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kissgabor.transindex.ro

GIPSZ ENCICLOPEDIAE TRANSILVANIAE

Szervezetalapítás kezdőknek

Kiss Gábor utolsó frissítés: 15:13 GMT +2, 2013. október 4.

A feladat egyszerű meg kell alapítani a Gipsz Jakab Gittegyletet. Céljai, küldetése homályos, de mindenki sok potenciált lát benne.


A Gipsz Jakab Gittegylet tagjai lehetnek, a meg nem írt alapszabályzat szerint, amire mindenki hivatkozik, Gipsz Jakab mozgalmár eszmei utódjai. Az alakuló ülésen való részvétel feltételei: Gipsz Jakab életművének, a Gipsz Enciclopediae Transilvaniae kívülről való tudása. Ennek bizonyítására a Gipsz Jakab Gittegylet egy Gipsz Jakab Gittegylet Kezdeményező Bizottságot hozott létre, ennek minden tagja a Gipsz Enciclopediae Transilvaniae szakértője, egész életüket ennek a remekműnek szentelték, egyenként 15 doktori dolgozatot írtak a nemes műről.

A Gipsz Jakab Gittegylet Kezdeményező Bizottsága egy órás, latin nyelvű meghallgatásokon ellenőrzi, hogy mindenki, aki taggá szeretne válni, behatóan tudja-e a Gipsz Enciclopediae Transilvaniae tartalmát.


Helyi tudósítás egy korabeli napilapból

Gipsz Jakab születésének évfordulóján ünnepi körülmények között megalapították Gipsz Jakab szülővárosában a Gipsz Jakab Gittegyletet. Mint arról korábban is beszámoltunk, a Gipsz Jakab Gittegylet Gipsz Jakab szellemi örökségét próbálja életben tartani, valamint annak súlyát hangsúlyozni. A Gipsz Jakab Gittegylet Kezdeményező Bizottsága múlt heti sajtótájékoztatóján is hangsúlyozta, hogy elsősorban a Gipsz Enciclopediae Transilvaniae-ban felmutatott értékeket szeretné továbbvinni és megismertetni az emberekkel, ebből kifolyólag haladó latin nyelvű tanfolyamokat szerveznek, hogy majd ennek folytatásaként a Gipsz Enciclopediae Transilvaniae tanulmányozására is tanfolyamot indíthassanak.

Céljuk, amely a még meg nem írt alapszabályzatban is meg van fogalmazva, hogy minden Gipsz Jakab szülővárosából származó fiatal legalább két doktori disszertációt írjon Gipsz Jakab életműérő, majd ezekből a doktori disszertációkból egy Gipsz Jakab Életmű Múzeumot hozzanak létre. 

A Gipsz Jakab Gittegylet Kezdeményező Bizottság ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a fiatalokhoz is szólni szeretnének, ezért ezeket a disszertációkat hangoskönyv formájában is meg fogják jelentetni. A múzeumból kikölcsönözhetők lesznek, hiszen, mint mondták, a fiatalságban a jövő, hozzájuk pedig a saját nyelvükön kell szólni. Újságírói kérdésre elmondták, hogy egy berregő telefonra írt alkalmazáson is gondolkodnak, de ennek kivitelezése sajnos még nem történt meg, hiszen az informatikus, akit erre megkértek, sajnos a túlzsúfolt programja, és a túl sok bevállalt munka miatt megbolondult.

A hangoskönyvek, amint ez a sajtótájékoztatón kiderült, Gipsz Jakab hangján fognak megszólalni, ennek a technikai kivitelezése pedig úgy történt, hogy egy archív hangszalagról lemásolták a neves tudós hangjának karakterisztikáját, és ezt ráillesztették a Gipsz Jakab Színésztársulat színészének felolvasására. 

A Gipsz Jakab Gittegylet 18 órás ünnepi alakuló ülése után megtartották az első Gipsz Jakab Maratoni Alvás című rendezvényt is, amelyet szintén Gipsz Jakab szellemiségében szerettek volna megszervezni, hiszen a korabeli tudósítások szerint a neves tudós a Gipsz Enciclopediae Transilvaniae írása közben akár 48 órákat is tudott aludni az íróasztalánál. A Gipsz Jakab Gittegylet hivatalosan 4 taggal rendelkezik, egy elnök, egy alelnök, egy területi elnök, valamint egy szervezési elnök, a kezdeményező bizottság tagjai pedig újabb mandátumot vállaltak a Gipsz Jakab Gittegylet Ellenőrző Bizottságában, amelynek megbízatása a Gipsz Jakab Életmű Múzeum megalakulásáig tart. Nem megnevezett források szerint a múzeum megalakulása után a Gipsz Jakab Gittegylet Ellenőrző Bizottságának tagjait ezután kivégzik, mivel túl sok információt tudnak a Gipsz Jakab Gittegyletről.

Címoldali fotó: Photo smile via Shutterstock
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!