2021. január 16. szombatGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kissgabor.transindex.ro

ENCICLOPEDIAE TRANSILVANIAE

Rendhagyó kiállításmegnyitó

Kiss Gábor utolsó frissítés: 08:23 GMT +2, 2014. szeptember 15.

Kolozsváron mindig van valahol egy kiállítás. Ezért mi, kolozsvári magyarok már hazajárunk minden ilyen megnyitóra.


Mert tudjuk, hogy a végén van alkalom egy kicsit elbeszélgetni egymással, koccintani egy pohár borral, ropit morzsolni a fogaink között, vagy éppen szépen díszített szendvicseket pakolni a hazaútra. Éhesek és szomjasak biztos nem maradunk, és nem csak a művészet iránti éhségünket tudjuk kielégíteni. És pont ezért, mert hazajárunk, úgy is viselkedünk, mint otthon: csitítjuk a morgó kutyát, beszélgetünk a szomszéddal, rendszeresen kinyomjuk a csörgőtelefont. Kolozsváron az lenne a rendhagyó, ami máshol normális.

Képzeljünk el egy olyan kiállításmegnyitót, ahol nem csörög három percenként egy telefon. Ahol nem kell a morgó kutyát csitítani. Ahol senki nem ejti le a kis zacskóját, amibe a szépen díszített szendvicseket pakolja, mikor senki nem figyel. Képzeljük el, hogy mindenki pontos, és nem a beszédek alatt esik be a terembe nagy ricsajjal, és kér háromszor elnézést, amíg a második sor üres helyét elfoglalja. Képzeljük el, hogy nem a borért jár a 70+-os, nyugdíjas nő részleg. Képzeljük el, hogy senkinek sem sípol be a hallókészüléke, és senki sem veszi fel a telefont, hogy elmondja a szintén 70+ barátnőének, hogy kiállításmegnyitón van, de mindjárt vége. Képzeljük el, hogy nem ugyanazokat az unott arcokat látjuk minden galériában, sőt, mondok egy merészet, képzeljük el, hogy vannak művészet iránt érdeklődő fiatalok is. Képzeljünk el egy olyan kiállításmegnyitót, ahol nincs étel, nincs bor, csak kiállított művek.

Képzeljük el, hogy a megnyitó után a résztvevő nem arról beszélnek, hogy a múlt heti megnyitón jobb volt az étel, és nem pasztillás bort adtak, sőt, még egy kis konyak is jutott annak, aki sietett, hanem tényleg a művekről beszélgetnek. Képzeljük el. Ugye rendhagyó lenne?

Címoldali illusztráció: Photographee.eu via Shutterstock.com
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!