2021. január 16. szombatGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kissgabor.transindex.ro

MI JOBBAK LESZÜNK

Avagy mit ígérnek a politikusaink választások után?

Kiss Gábor utolsó frissítés: 11:00 GMT +2, 2012. június 19.

Mi jobbak leszünk, mint akik előttünk voltak. Ígérjük, hogy fiatalabbak leszünk, nem sokkal, de azt is megígérjük, hogy kevésbé leszünk posztkommunisták, meg kommunisták se leszünk.


Egyfelvonásos dráma egy szereplőre.

Fiatal politikus gyakorlott mozdulattal megigazítja a mikrofont. A vakuk elkezdenek kattogni, fényképezők tükre csattog, kamerák jelet továbbítanak a közvetítő kocsihoz, ideges tévénézők feszülten figyelik a bambuló ládát. Fiatal politikus megigazítja a szemüvegét, összehajtja az előkészített papírokat, mélyen egy újságíró szemébe néz, mintha kacsintana, de mégsem, valószínű csak izgalomtól rándult össze a szemöldöke. Fejét felemeli, nyel egyet, jegygyűrűjét megigazítja, majd magabiztos hangon nekikezd:

Mi jobbak leszünk, mint akik előttünk voltak. Ígérjük, hogy fiatalabbak leszünk, nem sokkal, de azt is megígérjük, hogy kevésbé leszünk posztkommunisták, meg kommunisták se leszünk, nem annyira, mint az előzők, sőt, az átlagéletkorunk is csak 45 év lesz, nem 47, mint az előzőeké.

Mi kevesebbet fogunk lopni, nem sokkal, mert valamiből azért nekünk is fedezni kell a kirándulásainkat, meg aztán ne képzeljék, hogy olyan könnyű manapság kevesebbet lopni, a normát teljesíteni kell. Azt meg tudom ígérni, hogy én, személy szerint 100 euróval kevesebbet fogok lopni. Képzeljék el, ha politikai alakulatunkból mindenki 100 euróval kevesebbet lop, az 100 politikus után 10 000 euró. És ha az ellenzékünk is legalább 150 euróval kevesebbet lopna, és garantáljuk, hogy nem engedjük nekik, hogy annyit lopjanak, mint amíg ők voltak hatalmon, az 100 ellenzéki politikus után legalább 15 000 euró. Sőt, nálunk van egy-két becsületes politikus is, aki nem lop, ő évente legalább ugyanennyivel gazdagítja az államot. Szóval máris 50 000 eurónál tartunk. Nem, az ellenzékben nincsenek becsületes politikusok. Én legalábbis nem ismerek.

Azt is megígérjük, hogy azt a bányát sem fogjuk olyan gyorsan beindítani, mint ahogy az előzőek akarták. Legalább 5 évbe fog telni. Azt nem tehetjük meg, hogy nem indítjuk be, mert kell az arany. Illetve rangsorban talán inkább a munkahelyek kerülnek előre. De az arany is. Mindenképpen. Az arany...

Visszatérve. Az el nem lopott 50 000 euróból meg fogjuk emelni a közalkalmazottak bérét. Nem sokkal, de mindenki 2 euróval többet fog kapni. Persze, az legalább tizenezer százalékos béremelés, és utána még 0,1 euróval megemeljük a fizetéseket. Erre már az a sokat átkozott és emlegetett pénzintézet is rábólintott. Igaz, hogy ő a szerződésbe apró betűkkel azt is beírta, hogy akkor aztán év vége felé, amikor már mindenféle kampány lejárt, és az emberek már nem hisznek az ígéretekben, majd ki kell dobjunk legalább 5 000 közalkalmazottat, de ahhoz képest, hogy az előzőek hány embert dobtak ki, ez még mindig elenyésző.

És megígértük: mi szakértői kormányt fogunk felállítani, hogy az országot kivezessük a válságból, még akkor is, ha tudjuk, hogy a gazdaságpolitika nem a közgazdászok dolga, hanem a politikusoké, ezért kinevezzük magunkat szakértőknek, és mi leszünk a szekértői kormány. Látják, kérem? Mi pénzt hozunk a házhoz, kevesebbet lopunk, több időbe telik a bányát megnyitni, de munkahelyeket, és aranyat, ó, igen, aranyat teremtünk és béreket emelünk, szakértői kormányt hozunk létre. Én megmondtam, mi jobbak leszünk.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!