2021. január 16. szombatGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
kissgabor.transindex.ro

RE: BALÁZSI-PÁL ELŐD - KAMPÁNYBAN

Vlad Țepeș, a jelölt

Kiss Gábor utolsó frissítés: 12:17 GMT +2, 2012. december 10.

Minden magyar számít: a karón – vallja Vlad Ţepeş képviselőjelölt, aki, a Diszkriminációellenes Tanács felszólítása után, pozitívan diszkriminálta a romániai magyarokat.


Ţepeş szerint a magyarság tanul a hibáiból, ezért is szereti őket jobban, mint saját nemzetét. Vlad Ţepeş hétvégi tevékenységeinek beszámolóját csatoltuk.

Vlad Ţepeş: Bízom a magyarokban

Kötjük a magyart a karóhoz – jelentette ki hétvégén Vlad Ţepeş képviselőjelölt, aki ezt konkrét tettekkel is alátámasztotta. A képek, amelyeket a sajtónak bemutatott, kisebb megbotránkozást váltottak ki, hiszen, mint arról már többször is beszámoltunk, és amint maga Ţepeş is vallja, módszerei nem hétköznapiak. Elmondta, számára ez a szlogen nem csak a kampány idején fontos, hiszen teljes politikai karrierjét erre építette fel, időközben több mint 300 magyart sikerült karóba húznia.

Újságírói kérdésre Țepeș azt is elmondta, hogy tavaly a Diszkriminációellenes Tanács megbüntette, mert több románt húzott karóba, mint magyart. Idén a magyarokat pozitívan diszkriminálta, minden karóba húzott románra jut három karóba húzott magyar. Țepeş szerint erről a magyar politikai képviselőkkel is egyeztetett, akik azon aggodalmukat fejezték ki, hogy ha a magyarokat ilyen mértékben bünteti, akkor hamarosan kipusztulhat a romániai magyarság.

Țepeș elmondta, a karóba húzások száma nem fog csökkenni, azonban biztos abban, hogy miután ilyen mértékben példát mutatott, a magyarság körében a bűnözés aránya vissza fog esni. „Amint látják, teljesen korrektül viselkedem a magyarsággal, és hiszek benne, hogy képes a hibáiból tanulni, nem úgy, ahogyan román nemzettársaim. Bízom a magyarokban, és bízom abban is, hogy szlogenjük, miszerint minden magyar számít, nem kell valósággá váljon, mert ha ide jutunk, akkor sajnos a magyarságot védett állatfajként kell kezelnünk. Ennek egyenes következménye lesz, hogy a magyarok körében a bűnözés újból erőt kap, és ebben az esetben kénytelen leszek újból példát statuálni” – jelentette ki a képviselőjelölt.
A törcsvári kastélyban járt Vlad Ţepeş képviselőjelölt

„Örülök, hogy a kastély sok év múltán is megőrizte méltóságát és szépségét. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik a kastély épségének megőrzésén dolgoztak. Bevallom, sok évszázad után is öröm számomra visszatérni Önök közé, bár sajnálom, hogy Mátyás király már csak szobor formájában jelenik meg Kolozsvár főterén. Szerettem volna neki köszönetet mondani visegrádi vendégszeretetéért, amelyet nem volt alkalmam még személyesen megtenni.” Vlad Țepeș egy múzeumlátogatáson vett részt a törcsvári kastélyban, ahol elérzékenyülve járta végig azokat a szobákat, amelyekben egykor ő is lakott, és élt.


Multifunkcionális karókat osztogatott Vlad Țepeș képviselőjelölt

Multifunkcionális karókat osztogatott Vlad Țepeș képviselőjelölt. A politikus ajtóról-ajtóra járta Brassó megye falvait, és (5 lejnél kevesebbet érő) karókat osztogatott a falvak lakóinak. A perszonalizált karók tetején Vlad Țepeș portréja szerepel, ezzel is emlékeztetve a lakosságot, hogy kire kell szavazni december 9-én. Țepeș elmondta: tudatában van annak, hogy ezek a karók esetenként rosszullétet váltanak ki emberekből, de azt is tudja, hogy a történelem folyamán nagyon sokan erről ismerték meg, ez a névjegye.

Țepeș kifejtette, a karók multifunkcionálisak, elsősorban nem azért osztogatta, hogy az emberek egymást karóba húzzák, és az öntörvénykezés minden fajtáját elítéli. “Szeretném, ha a Brassó megyei lakosok használnák a fantáziájukat, és akár fuszulykakaróként, paradicsomkaróként, vagy házdíszként használnák őket. Az öntörvénykezésnek nincs helye, előző mandátumom alatt is hangsúlyoztam, csakis a hatóságoknak szabad törvényt alkalmazni és igazságot tenni.”


Hunyadi Jánossal közösen kampányolt Vlad Țepeș képviselőjelölt

Hunyadi János EP-képviselővel közösen kampányolt Vlad Țepeș képviselőjelölt. Közös sajtótájékoztatójukon, amelyet a vajdahunyadi várban tartottak, Hunyadi János elmondta, a közöttük lévő feszültségeket a kampány idejére sikerült félretenni. Țepeș kijelentette, immár nem neheztel Hunyadira, mert megölette az apját.

“Ennyi év politikai tevékenység után abszolút meg tudom érteni, hogy ez egy adott kornak, az adott politikai körülmények között meghozott döntése volt.” A képviselőjelölt megköszönte Hunyadinak, hogy segít neki a magyar szórványban is kampányolni, főleg, hogy a magyar közösség itt jobban ismeri az EP-képviselőt. Hunyadi János szerint ez természetes, hiszen Țepeș képviselheti a legjobban a körzetet, és több száz éves tapasztalatára a magyar közösségnek is szüksége van.

Hunyadi, arra a kérdésre, hogy mit szól Țepeș szlogenjéhez (Kötjük a magyart a karóhoz!), azt válaszolta, hogy bár Țepeș programjának minden elemével nem ért egyet, úgy érzi, hogy a képviselőjelölt által felvállalt problémák a magyarság problémái is, és, amikor büntetésekről van szó, ugyanolyan keményen kell bánni minden román állampolgárral, nemzetiségtől függetlenül.

“Kimondottan örvendek annak, hogy egy Erdélyben született képviselőnek segíthetek, és annak is örülök, hogy Țepeșnek sikerült egy olyan jelmondatot választania, amely mind a románokat, mind a magyarokat megszólítja. Ha jobban belegondolunk, akkor a románokban esetleges ujjongást kelthet, a magyarok pedig láthatják, hogy még egy román nemzetiségű képviselő is ragaszkodik hozzájuk, az ő érdekeiket is képviselni szeretné. Szükség van egy keménykezű képviselőre, aki ne csak Bukarestben képviselje az érdekeinket, hanem esetenként akár itthon is keménykezűn közbelépjen, ha gond adódik” - zárta a sajtótájékoztatót Hunyadi.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!